Begandring Soerabaia en TiMe Amsterdam: Brug tussen Indonesië en Nederland

Begandring Soerabaia en TiMe Amsterdam: Brug tussen Indonesië en Nederland

Penelehhistory.com: Surabaya (24/5/24) – Het conserveringsproject van de Peneleh-begraafplaats, onder het overkoepelende thema „Peneleh als een Levend Archief“ is een vervolg op het Peneleh Festival 2023. Dit festival presenteerde de potentie van Peneleh op het gebied van geschiedenis, cultuur, samenleving en culinaire tradities, die samengebracht werden in een lokaal toeristisch pakket.

Historische en Culturele Waarde van de Peneleh-begraafplaats

De Europese begraafplaats van Peneleh is een schatkamer vol waarde. Naast historische betekenis bevat het culturele, educatieve, wetenschappelijke en architectonische waarde. De begraafplaats is niet alleen een rustplaats, maar een waardevolle getuige van de wereldbeschaving in Surabaya.

Kosmopolitische Geschiedenis

De Peneleh-begraafplaats is niet alleen een Nederlandse begraafplaats, maar een laatste rustplaats voor verschillende Europese bevolkingsgroepen. Naast Nederlanders liggen er ook Britten, Fransen, Duitsers, Armeniërs, Joden, Chinezen en Japanners begraven. Deze verscheidenheid weerspiegelt het kosmopolitische karakter van Surabaya in de koloniale tijd.

Noodzaak van Restauratie

Door deze rijke geschiedenis ontstond het idee om de Europese begraafplaats van Peneleh om te vormen tot een toeristische trekpleister. Helaas verkeert de begraafplaats in slechte staat. Vele graven zijn beschadigd, terwijl er veel prominente figuren begraven liggen. Om het publiek, zowel nationaal als internationaal, aan te trekken, moet de begraafplaats worden gerestaureerd en toegankelijk worden gemaakt.

Brug tussen Indonesië en Nederland

Volgens Max Meijer, directeur van TiMe Amsterdam, zijn er in Nederland nog veel nakomelingen van degenen die in Peneleh begraven liggen. Tot nu toe is er weinig informatie over de begraafplaats beschikbaar, waardoor de verbinding is verbroken.

Wederzijdse Samenwerking

Op basis van twee feiten – de gedeelde geschiedenis tussen Indonesië en Nederland, en het bestaan van nazaten in Nederland – is het idee ontstaan om de Peneleh-begraafplaats gezamenlijk te benutten. Dit project kan dienen als diplomatiek instrument om verzoening en wederzijds begrip te bevorderen, ondanks de beladen geschiedenis.

Het Peneleh als Levend Archief Project

Deze brug van begrip wordt momenteel gebouwd door de Begandring Soerabaia-gemeenschap (Indonesië) en TiMe Amsterdam (Nederland) via het programma „Peneleh als een Levend Archief“. Dit programma loopt in 2024. Eind mei en begin juni 2024 zullen Max Meijer en Pegra Timmer van TiMe Amsterdam in Surabaya zijn om het project te evalueren, dat in december 2024 voltooid moet zijn. (nng)

Schreibe einen Kommentar

© Copyright Peneleh History Indonesia