De Europese Begraafplaats van Peneleh is de laatste rustplaats van enkele belangrijke figuren die een rol speelden in de geschiedenis van Surabaya en Nederlands-Indië. Het bestaan van deze graven markeert de sociale, politieke en culturele ontwikkelingen tijdens de koloniale periode.
Daarnaast is de begraafplaats ook de rustplaats van koloniale ambtenaren, religieuze leiders en Nederlandse families die in Surabaya woonden. Elk graf heeft unieke architectonische kenmerken en symbolen die de sociale status en achtergrond van de overledene weerspiegelen. De aanwezigheid van belangrijke figuren op de Begraafplaats Peneleh versterkt de historische waarde van dit gebied als onderdeel van de lange reis van de stad Surabaya.

Daniel François Pietermaat
Daniel François Pietermaat werd geboren in Schiedam op 2 oktober 1790 en overleed in Surabaya op 30 november 1848. Tijdens zijn leven stond Pietermaat bekend als Resident van Soerabaja of Resident van Surabaya, een belangrijke functie in het koloniale bestuur van Nederland.
Als overheidsfunctionaris speelde Pietermaat een belangrijke rol in het beheer van de overheid en de gemeenschap in Surabaya. Zijn laatste rustplaats bevindt zich op de Europese Begraafplaats van Peneleh, waar zijn grafsteen nog steeds te vinden is als historisch bewijs van zijn bijdrage aan de stad. Het graf van Pietermaat voegt zich bij de rij van belangrijke figuren die in dit historische gebied zijn begraven, wat de culturele en historische waarde van de Europese Begraafplaats Peneleh versterkt.

Vorm: Plaat (rechthoekig) staand tegen het monument
Materiaal: Marmer
Decoratie: Inscriptie, flora (Acanthus), fauna (duiven), embleem
P. J. B. de Perez
P. J. B. de Perez werd geboren in s’Hertogenbosch op 1 december 1803 en overleed op 16 maart 1859. Tijdens zijn leven diende hij als Vicepresident van de Raad van Nederlands-Indië en stond hij bekend als Commissaris van de Expeditie naar Bone. Zijn toewijding aan het koloniale bestuur leverde hem verschillende onderscheidingen op, waaronder het Ereteken van de Nederlandse Leeuw, Ridder in de Orde van de Eikenkroon, en Commandeur in de Koninklijke Orde van Leopold in België.
De Perez werd op 29 maart 1859 begraven op de Europese Begraafplaats Peneleh. Zijn graf is een vierkante obelisk zonder voetstuk, gemaakt van metaal, versierd met inscripties en florale ornamenten zoals kransen, fleur de lis, laurierbladeren, rozen, en acanthus. Een urn met een krans en een omgekeerde fakkel symboliseert zijn laatste rustplaats.
De Perez wordt herinnerd als een gerespecteerde en geliefde figuur, zowel door collega’s als door de gemeenschap. Zijn plotselinge overlijden was een groot verlies voor het vaderland, zijn familie en vrienden. Zijn graf op Peneleh is een van de belangrijke monumenten die de koloniale geschiedenis van Surabaya weerspiegelen.

Vorm: Obelisk (Vierkant) zonder voetstuk
Materiaal: Metaal
Decoratie: Inscriptie, Flora (Krans, fleur de lis, laurierbladeren, rozen, acanthus), urn met krans, omgekeerde fakkel
Herman Neubronner van der Tuuk

Herman Neubronner van der Tuuk werd geboren in Malakka op 24 oktober 1824 en overleed in Soerabaja op 17 augustus 1894. Hij staat bekend als de grondlegger van de moderne taalkunde voor verschillende talen in de archipel, zoals Maleis, Javaans, Soendanees, Tobanees, Lampongs, Kawi (Oud-Javaans) en Balinees. Zijn werken op het gebied van taal leverden een grote bijdrage aan de taalkunde en filologie in Nederlands-Indië.
Het graf van Van der Tuuk is een liggend vierkant marmeren graf met voetstuk, versierd met inscripties die eer bewijzen aan zijn verdiensten als taalkundige.

Van der Tuuks aanwezigheid in Soerabaja liet een belangrijke stempel achter op de wetenschappelijke en culturele geschiedenis van de archipel, waardoor hij een van de prominente figuren is die begraven zijn op de Europese Begraafplaats Peneleh.
F.J.H. Bayer
F.J.H. Bayer werd geboren in Aken op 4 juli 1807 en overleed in Soerabaja op 12 januari 1879. Hij stond bekend als de grootste ijzer- en staalondernemer in Nederlands-Indië van zijn tijd. Voor zijn verdiensten werd Bayer onderscheiden met de titel Ridder der Orde van den Nederlandschen Leeuw.
Het graf van Bayer is een liggende rechthoekige plaat zonder voetstuk, gemaakt van metaal. De grafversieringen omvatten inscripties, passer en winkelhaak en een gevleugelde zandloper, symbolen van tijd, wijsheid en de levensreis.
Zijn rol als belangrijke figuur in de ijzer- en staalindustrie laat de grote bijdrage zien van de Europese gemeenschap in Soerabaja in de 19e eeuw.
Pieter Merkus
(18 maart 1787 – 2 augustus 1844). Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië van 1841 tot 1844 en Opperbevelhebber van de Marine aan de Kaap de Goede Hoop.
De Heer Minister Mr. Pieter Merkus, Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, drager van het Franse Legioen van Eer, Gouverneur-Generaal van Nederlands-Indië, Opperbevelhebber van Land- en Zeemacht in het oosten van de Kaap de Goede Hoop, enz. enz. enz., overleed in het Huis Simpang op 2 augustus 1844.
Zijn graf is een liggende plaat zonder voetstuk, gemaakt van metaal, met versieringen in de vorm van florale motieven (acanthus) en inscripties.