De Monumentale Aanwezigheid van de Europese Begraafplaats Peneleh

De Monumentale Aanwezigheid van de Europese Begraafplaats Peneleh

Penelehhistory.com: Surabaya (27/5/24) – Er is iets interessants aan de Europese Begraafplaats Peneleh. Het bestaan ervan is monumentaal. De Begraafplaats Peneleh kan een marker zijn van de aanwezigheid van de Europese gemeenschap in Nederlands-Indië in de tweede helft van de 19e eeuw.

Belangrijke Figuren op de Begraafplaats Peneleh

Veel belangrijke mensen en ambtenaren die bijdroegen aan Nederlands-Indië voordat Indonesië in 1945 werd geboren, zijn daar begraven. Nu accepteert de Europese Begraafplaats Peneleh geen nieuwe begrafenissen meer. Het is gestopt en inactief.

Instandhoudingsinspanningen

Momenteel staat de begraafplaats onder instandhoudingsinspanningen van een gezamenlijk team uit Surabaya (Begandring Soerabaia) en Amsterdam (TiMe Amsterdam). Zij zijn liefhebbers van geschiedenis en cultureel erfgoed uit Surabaya (Indonesië) en Amsterdam (Nederland) in een project genaamd „Peneleh as a Living Library“.

Monument van Historische Diplomatie

De Begraafplaats Peneleh is onderdeel van het gehele Peneleh-gebied. De begraafplaats, die geen nieuwe begrafenissen meer dient, is een belangrijk monument in Surabaya dat een platform kan zijn voor diplomatieke samenwerking op het gebied van geschiedenis tussen Indonesië en Nederland. Geschiedenis is het verleden, dat als basis moet worden gebruikt voor wederzijdse samenwerking om naar de toekomst van beide naties te kijken.

Monumentale Graven

Onder de duizenden lichamen die daar rusten, worden er twee als monumentaal beschouwd: de graven van Surabaya Resident Daniel Franscois Willem Pietermaat en Gouverneur-Generaal Peter Merkus. In feite stierf Peter Merkus voordat de Begraafplaats Peneleh werd geopend. Merkus stierf in het Grahadi Staatsgebouw in 1844, terwijl de Begraafplaats Peneleh op 1 december 1847 werd geopend.

Locatie van het Graf van Peter Merkus

Het graf van Peter Merkus bevindt zich aan de noordwestkant van het begraafplaatsgebied, bij de muur grenzend aan de Jalan Makam Peneleh, vroeger bekend als Kerkhoff. Achter deze muur en het hek ligt het graf van Gouverneur-Generaal Peter Merkus, omheind door een zwart hek in gotische stijl.

Peneleh als een Levend Museum Project

Het graf van Gouverneur-Generaal Peter Merkus maakt ook deel uit van het project Peneleh als een Levend Museum. Peter was een centrale functionaris die stierf in Surabaya tijdens zijn dienst en vervolgens in Surabaya werd begraven.

Graf van Resident Pietermaat

Anders dan Pietermaat, de Resident van Surabaya die in 1848 stierf, werd hij als belangrijke functionaris begraven op een strategische locatie in het midden van het 5 hectare grote begraafplaatsgebied.

Instandhouding 2024

In het instandhoudingsproject van 2024 werden slechts 10 graven geselecteerd. Verwacht wordt dat andere graven in het volgende jaarprogramma worden opgenomen, zodat belangrijke graven worden beveiligd en uiteindelijk een Gedenkpark (Memorial Park) worden.

Gedenkpark (Memorial Park)

De Europese Begraafplaats Peneleh kan een Gedenkpark worden als een historisch toeristisch object in Surabaya.

Schreibe einen Kommentar

© Copyright Peneleh History Indonesia