Penelehhistory.com: Surabaya (31/5/24) – Het samenwerkingsproject tussen de Begandring Soerabaia Gemeenschap (Surabaya, Indonesië) en TiMe Amsterdam (Amsterdam, Nederland) in het Peneleh-gebied, genaamd “Peneleh als een Levendige Bibliotheek”, omvat niet alleen de Europese Begraafplaats Peneleh, maar ook het hele Peneleh-gebied. Fysiek richt dit project zich op de begraafplaats die door Europeanen in Surabaya is achtergelaten, maar sociaal en cultureel betreft het ook de mensen die in Peneleh wonen.
Gemeenschapsinteractie met de Peneleh Begraafplaats
De Peneleh Begraafplaats is een integraal onderdeel geworden van de omliggende gemeenschap. De begraafplaats is geen onbekende plek meer voor de bewoners. Kinderen spelen vaak voetbal, vliegeren of kletsen gewoon op de graven. Sommige jongeren hangen zelfs rond op de betonnen grafbedekkingen zonder angst, omdat ze gewend zijn aan de aanwezigheid van de begraafplaats.
Voor volwassenen zijn activiteiten zoals het drogen van kleding en rusten op grafstenen overdag gebruikelijk. De koele bries onder grote bomen maakt de begraafplaats tot een comfortabele plek voor interactie.
Peneleh Begraafplaats in het Moderne Tijdperk
In het digitale tijdperk is de Peneleh Begraafplaats een Instagrammable fotografieplek geworden. Veel creatieve inhoud wordt hier gemaakt, van foto’s tot video’s. Sommige bezoekers dragen zelfs zware make-up om unieke verschijningen te creëren. Verhalen en foto’s van de Peneleh Begraafplaats hebben internationale erkenning gekregen.
Rol van de Gemeenschap in het Project
In het “Peneleh als een Levendige Bibliotheek”-project wordt verwacht dat de gemeenschap participeert. Actieve betrokkenheid zal een gevoel van eigenaarschap bevorderen, waardoor de bewoners worden aangemoedigd om het gebied te onderhouden en te behouden. Uiteindelijk kan de site worden gebruikt voor educatieve, onderzoeks-, culturele en toeristische doeleinden.
Verkenning van het Plampitan Dorp
Als onderdeel van het project werden op woensdag (29/5/24) workshopdeelnemers, bestaande uit professionele architecten, uitgenodigd om het Plampitan Dorp te verkennen, gelegen aan de zuidkant van Peneleh. Ze observeerden de diverse architectuur en de omliggende omgeving. Peneleh bezit lokaal potentieel van internationale klasse, vooral op het gebied van architectuur en menselijke beschaving.
Internationale Samenwerking
Onder de groep bevonden zich twee erfgoed- en museumconsultants uit Nederland, Max Meijer en Petra Timmer van de TiMe Amsterdam-instelling. Ze hielpen bij het in kaart brengen van het lokale potentieel en het verbinden ervan tot een constellatie van erfgoed- en historisch-gebaseerd toerisme.
Hoop voor de Gemeenschap
Max benadrukte het belang van het gevoel van eigenaarschap van de gemeenschap ten opzichte van hun omgeving, vooral de Peneleh Europese Begraafplaats. De begraafplaats wordt verwacht te transformeren in een open podium voor kunst en cultuur. Het idee van het Peneleh Begraafplaats Festival werd ook verwelkomd als een vorm van culturele en educatieve activiteit voor de gemeenschap.
Met de betrokkenheid van de gemeenschap kan Peneleh zich ontwikkelen tot een gebied dat niet alleen historisch waardevol is, maar ook nuttig voor onderwijs, kunst en toerisme.