De Europese Begraafplaats Peneleh is een van de historische locaties in Surabaya die het leven van de Europese gemeenschap tijdens de koloniale periode vastlegt. Deze plaats dient niet alleen als begraafplaats, maar ook als bewijs van sociale, culturele en bestuurlijke ontwikkelingen van het koloniale bestuur door de jaren heen.
Het bestaan van de Europese Begraafplaats Peneleh speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Surabaya. Hier volgt een belangrijke chronologie die verband houdt met de geschiedenis van de Europese Begraafplaats Peneleh:
- 1743: Surabaya kwam officieel onder controle van de VOC, gevolgd door een toename van de protestants-christelijke zendingsbeweging naarmate het aantal Europese inwoners in Surabaya toenam.
- 1759: De eerste Nederlandse begraafplaats werd gebouwd op de binnenplaats van de kerk op Willemsplein door Abraham Christoffel Coertz.
- 1793: De kerkelijke leiding verbood begrafenissen rond de kerk omdat de grond vol was.
- 1794: De buitenkerskhof-begraafplaats werd gebouwd op Heerenstraat (Krembangan) tijdens het bewind van Dirk van Hogendorp.
- 1830: Het Cultuurstelsel werd ingevoerd, waardoor het aantal geschoolde arbeidskrachten uit Europa toenam.
- 1839: De begraafplaats Krembangan was overvol en kon niet worden uitgebreid.
- 1846: Het bouwproject van de Europese Begraafplaats Peneleh begon met een budget van 10.000 gulden onder toezicht van ingenieur Geil.
- Augustus 1847: Het proces van het openen van het begraafplaatsgebied werd voltooid.
- 1 december 1847: De Europese Begraafplaats Peneleh werd officieel geopend tijdens een inwijdingsceremonie.
- 1863-1864: William Barrington D’Almeida noemde de Begraafplaats Peneleh in zijn boek Life in Java.
- 21 februari 1864: J.J Francken, een sinoloog, werd begraven op de Begraafplaats Peneleh met een grafsteen gegraveerd in het Mandarijn.
- 1892: Ongeveer tweeduizend mensen bezochten de Begraafplaats Peneleh voor Kerstmis met jasmijn-, cempaka-, kenanga- en gambirbloemen.
- 1910: De regelgeving De Verordening op het beheer der Europeesche begraafplaatsen werd uitgegeven voor het beheer van Europese begraafplaatsen in Surabaya.
- 1915: Ongeveer 13.000 lichamen waren begraven op de Europese Begraafplaats Peneleh.
- 1964: De laatste begrafenis vond plaats op de Begraafplaats Peneleh.
De Europese Begraafplaats Peneleh is een tastbaar bewijs van de historische en culturele reis van de Europese gemeenschap in Surabaya. Het huidige bestaan ervan is een stille getuige van de ontwikkeling van de stad Surabaya van de koloniale periode tot heden.